
  

Appendix 1 

8. Quorum 

 The quorum of a meeting will be one quarter of the whole number of members.   
 
 The quorum of a meeting of the Development Control Committee will be 50% of the whole 

number of members. 
 
 The quorum of a meeting of the Standards Committee will be at least 3 members including 

the Chairperson and at least half the members (including the Chairperson) are independent 
members.  

  
 During any meeting if the Mayor determines the number of members present and declares 

there is not a quorum present, then the meeting will adjourn immediately.  Remaining 
business will be considered at a time and date fixed by the Mayor.  If he/she does not fix a 
date, the remaining business will be considered at the next ordinary meeting. 

 
 There is no quorum for a meeting at any time when the number of members in actual 

attendance constitutes less than 30% of the total number of members in attendance at the 

meeting.  9. Remote Attendance 
The Council may make arrangements for Elected Members (not a co-opted member) to 
attend a council meeting remotely by audio-visual, virtual or other electronic means 
provided that the remote attendee identifies themselves, is able to be seen and heard by 
the members who are in actual attendance at the meeting and, in turn, the remote attendee 
is able to see and hear the proceedings and cast their votes.   

 

10. Questions by the public 

10.1 General 

 Members of the public may ask questions of members of the executive at ordinary 
meetings of the Council other than the first ordinary meeting following the annual meeting in 
a year of ordinary elections of councillors to the Council in pursuance of paragraph2.3(5). 

 
10.2 Order of questions 

 Questions will be asked in the order notice of them was received, except that the Mayor 
may group together similar questions. 

 
10.3 Notice of questions 

 A question may only be asked if notice has been given by delivering it in writing or by 
electronic mail to the proper officer no later than midday five clear working days before the 
day of the meeting.  Each question must give the name and address of the questioner and 
must name the member of the executive to whom it is to be put. 

 
10.4 Number of questions 
 At any one meeting no person may submit more than one question and no more than one 

question may be asked on behalf of one organisation. 
 
10.5 Scope of questions 

 The proper officer may reject a question if it: 
 

• is not about a matter for which the local authority has a responsibility to which 
affects the County Borough; 


